Διακοπές με σκύλο: Όσα πρέπει να ξέρετε!

Οι διακοπές με τα αγαπημένα μας σκυλάκια είναι μια διαδικασία που μπορεί να είναι διασκεδαστική με πολύ γέλιο, τρελό παιχνίδι, αλλά και απρόοπτα.

Για να δούμε όμως πως πρέπει να προετοιμαστούμε:

Τι να βάλουμε στην σκυλο-βαλίτσα;

 1. Τα πιάτα φαγητού και νερού και την αγαπημένη του ξηρά τροφή
 2. Η αλυσίδα του αν χρειαστεί να τον δέσουμε κάπου
 3. Το λουρί-οδηγό για τη βόλτα του
 4. Ένα αναπληρωματικό κολάρο, γιατί κανείς δεν ξέρει τι γίνεται
 5. Και απαραίτητα το φίμωτρο.
  Το φίμωτρο είναι υποχρεωτικό στα πλοία και στα τρένα και πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων έχουν βρεθεί προ εκπλήξεως όταν τους ζητάνε φίμωτρο και δεν τους αφήνουν να επιβιβαστούν στο πλοίο.
 6. Μην ξεχνάτε τη βούρτσα και το σαμπουάν του, καθώς και τα αντιπαρασιτικά που χρησιμοποιείτε.
  Οπωσδήποτε να πάρετε μαζί σας το βιβλιάριο εμβολιασμών του σκύλου σας, ενημερωμένο από τον κτηνίατρο σας.

  Ένα μικρό φαρμακείο

  Φτιάξτε ένα μικρό φαρμακείο που να περιέχει κάποια αλοιφή για τσιμπήματα και ίσως χάπια κορτιζόνης, χάπια για διάρροια, κάποιο αντισηπτικό σαπούνι ή τα κτηνιατρικά σπρέι για τα μικρόβια, βαμβάκι, γάζες, ατροπίνη, φυσιολογικό ορό, επιδέσμους και αν έχει κάποια ευαισθησία σε κάτι ή χρόνια ασθένεια, τα ανάλογα φάρμακα.

Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες σε έκτακτες περιπτώσεις;

Διάρροια: Δίαιτα, όχι τροφή για μία μέρα. Αν έχει πυρετό που επιμένει, μιλήστε με τον κτηνίατρο σας.
Εμετός: Μη δώσετε στο σκύλο σας να φάει, αν δεν επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
Φόλα-δηλητηρίαση από χαλασμένη τροφή: επειγόντως στον κτηνίατρο, η ατροπίνη θα σας φανεί χρήσιμη.
Τσίμπημα από έντομο: Αλοιφή που βρίσκουμε στο φαρμακείο και πιθανόν να χρειάζεται αντισταμινικό και κορτιζόνη για να αποφευχθεί το αλλεργικό σοκ, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό.
Θερμοπληξία: Μεταφορά σε δροσερό χώρο ή σε σκιά και βρεγμένες πετσέτες σε όλο του το σώμα, ιδιαίτερα στο κεφάλι και γρήγορα στον κτηνίατρο.

Ταξίδι με αυτοκίνητο

Aν ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, προτιμήστε τις πρωινές ώρες ή τις βραδινές, για να γλιτώσετε και εσείς και ο σκύλος σας τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι στάσεις που θα κάνετε πρέπει να είναι ανάλογες της απόστασης που θα διανύσετε. Θυμηθείτε: αν ο σκύλος σας είναι ανήσυχος στο αυτοκίνητο, είναι προτιμότερο να τον δέσετε για να μην προξενήσει ατύχημα.
Και μην ξεχνάτε ότι οι αγαπημένοι μας φίλοι ταξιδεύουν πάντα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.

Ταξίδι με τρένο: Αν ταξιδέψετε με τρένο, μπορείτε να τον έχετε μαζί σας με φίμωτρο, αλλιώς με κλουβί μεταφοράς στη σκευοφόρο. Μπορείτε να τον έχετε μαζί σας μόνο αν είναι μικρόσωμος και μέσα σε ένα μικρό κλουβί μεταφοράς.

Ταξίδι με αεροπλάνο

Μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία προϊόντων που θα λατρέψουν οι μικροί σας φίλοι σας μέσα από το mypetclub.gr

Όλοι οι σκύλοι στο αεροπλάνο πληρώνουν εισιτήριο και ταξιδεύουν cargo. Μόνο οι πολύ μικρόσωμοι μπορούν να ταξιδέψουν μαζί σας στην καμπίνα του αεροσκάφους. Όλα τα άλλα σκυλιά ταξιδεύουν (cargo) στο χώρο των αποσκευών μέσα σε κλουβί μεταφοράς του οποίου το μέγεθος πρέπει να είναι ανάλογο του σκύλου. Η παράδοση του σκύλου γίνεται τρεις ώρες πριν την πτήση. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία για ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας και με τα προξενεία ή τις πρεσβείες της χώρας προορισμού σας για να ενημερωθείτε έγκαιρα για όσα ισχύουν. Πριν πετάξετε ρωτήστε τον κτηνίατρο σας τι πρέπει να κάνετε, σε περίπτωση που η πτήση είναι πολύωρη.

Ταξίδι με πλοίο: Τα σκυλιά είναι πάντα καλοδεχούμενα στο κατάστρωμα των πλοίων και δεν πληρώνουν εισιτήριο. Στα πλοία ισχύει το γνωστό καθεστώς και οι σκύλοι οδηγούνται σε ειδικά διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους ή ταξιδεύουν μαζί σας στο κατάστρωμα με φίμωτρο και με λουράκι.
Μπορείτε να πάρετε τον σκύλο μέσα στο πλοίο μόνο αν έχετε κλείσει καμπίνα κι εφόσον θα βρίσκονται σε αυτήν αποκλειστικά δικοί σας άνθρωποι.

Βρες ότι ψάχνεις για το κατοικίδιο σου μέσα από το mypetclub.gr!

Similar Posts