Φρούτα που μπορούν να φάνε τα αγαπημένα μας σκυλάκια

Η δροσερή και γλυκιά γεύση ενός φρούτου είναι πειρασμός όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα κατοικίδιά μας. 

Γνωρίζοντας μάλιστα τη διατροφική τους αξία και την περιεκτικότητα σε βιταμίνες, πολλές φορές τούς προσφέρουμε ένα μηλαράκι ή αχλάδι. Αν πάλι καταπιούν μερικά κεράσια, δεν δίνουμε σημασία. Και όμως, υπάρχουν φρούτα που είναι τοξικά για τα ζώα, κυρίως λόγω των κουκουτσιών τους.

Ποια φρούτα είναι ακατάλληλα και ποιά κατάλληλα;

Αβοκάντο: Ο φλοιός, η σάρκα και το κουκούτσι του περιέχουν περσίνη, μια ουσία που προκαλεί στο σκύλο εμετό και διάρροια. Ακόμη, η μεγάλη ποσότητα λίπους τα καθιστά ανθυγιεινά.

Αχλάδια, δαμάσκηνα, ροδάκινα: Τα κουκούτσια τους περιέχουν ενώσεις κυανίου, που είναι δηλητηριώδεις, ενώ επιπλέον μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη του εντέρου. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι εμετός, ανορεξία, πρησμένη κοιλιά, αφυδάτωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία, ακόμα και θάνατος.

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα  περιέχουν υδροκυάνιο (που είναι ισχυρά τοξικό) σε μίσχους, φύλλα και κουκούτσια. Κάποια είδη είναι πιο τοξικά από άλλα. Καλό είναι να αποφεύγονται.

Καρπούζι: Πλούσιο σε βιταμίνες A & C, φυτικές ίνες, ποτάσιο (φυσικό αντιοξειδωτικό), ηλεκτρολύτες και… νερό κάνει καλό στο σκύλο μας αλλά δεν πρέπει να υπερβάλουμε στις ποσότητες που του δίνουμε. Αφαιρέστε πρώτα τη φλούδα και όλα τα κουκούτσια. Μια καλή ιδέα είναι να κρατήσετε τη νόστιμη καρδιά (με τα πολλά κουκούτσια) για εσάς και να του δώσετε τα λευκά πιο άγλυκα αλλά χωρίς κουκούτσια μέρη που βρίσκονται δίπλα στη φλούδα.

Μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία προϊόντων που θα λατρέψουν οι μικροί σας φίλοι σας μέσα από το mypetclub.gr

Κεράσια: Τα κουκούτσια και τα κοτσάνια τους περιέχουν υδροκυάνιο, δηλητήριο ισχυρό για κάθε οργανισμό. Αν τα κουκούτσια μασηθούν, σε μικρή ποσότητα φέρνουν πονοκέφαλο, ίλιγγο, σύγχυση και εμετό. Σε αυξημένη ποσότητα προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένη πίεση, ταχυκαρδία, ζημιά στα νεφρά, σπασμούς, κώμα και θάνατο.

Μπανάνα: Πλούσια σε ποτάσιο, μπορεί να καταναλωθεί από τους τετράποδους. Αφαιρέστε τα φλούδια γιατί είναι ιδιαίτερα δύσπεπτα και πιθανώς τοξικά.

Πεπόνι: Μπορεί να φάει, εφόσον αφαιρέσουμε τη φλούδα και τα κουκούτσια.

Σταφύλια: Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι το δώρο του Διονύσου είναι το πιο δραστικό δηλητήριο για τους σκύλους; Σταφύλια και σταφίδες – βιολογικά και μη, με κουκούτσια και χωρίς – συχνά περιέχουν μια άγνωστη, προς το παρόν, τοξική ουσία, η οποία προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια. Αν αντιληφθείτε ότι το ζώο έχει φάει σταφύλια ή σταφίδες, πρέπει να το πάτε αμέσως στον κτηνίατρο. Η τοξίνη αρχίζει να δρα μέσα σε 24 ώρες. Στο μεταξύ, να του δίνετε υγρά για να βοηθήσει τη διούρηση. Ίσως τελικά δεν είναι τυχαία η έκφραση των παλιών «πήγε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι».

Σύκα: Δεν είναι τοξικά αλλά είναι βαριά για το στομάχι του, ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

Φράουλες: Δεν είναι τοξικές.

Βρες ότι ψάχνεις για το κατοικίδιο σου μέσα από το mypetclub.gr!

Similar Posts