Η σωστή αποπαρασίτωση των κατοικιδίων σας

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, οι βόλτες με τα κατοικίδιά μας στην εξοχή αυξάνονται και μαζί τους εμφανίζονται οι κίνδυνοι από παράσιτα, που απειλούν την ευζωία τους. Η αμέλεια της προστασίας τους από παράσιτα μπορεί να αποβεί μοιραία, γι’ αυτό είναι σημαντικό η αποπαρασίτωση να γίνεται προληπτικά για όλη τη διάρκεια ζωής του.

Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα παρασιτοκτόνα σκευάσματα. Συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας για να βρείτε την αντιπαρασιτική μέθοδο που ταιριάζει στις ανάγκες του κατοικιδίου σας.

Ποια είναι η προστασία που μπορώ να παρέχω στο κατοικίδιό μου;

Όσον αφορά τα ενδοπαράσιτα, τα κυριότερα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιλαμβάνουν πάστα ή χάπι. Η πάστα, μία κρέμα που καταναλώνεται, ενδείκνυται για κουτάβια και νεαρά γατάκια που δεν είναι σε θέση να καταπιούν χάπι.

Στα μεγαλύτερα κατοικίδια μπορούμε να δίνουμε ένα χάπι κάθε τρεις μήνες, το οποίο καλύπτει τα κυριότερα ενδοπαράσιτα (εχινόκοκκος, ταινίες, τρηματώδη, κεστώδη), είτε ένα χάπι κάθε μήνα που προστατεύει τα ζώα από όλα τα προηγούμενα παράσιτα και από τη λεγόμενη διροφιλάρια, μία νόσο που προκαλείται από τα κουνούπια.

Όσον αφορά την προστασία από τα εξωπαράσιτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκευάσματα όπως spray, αμπούλες, χάπια και αντιπαρασιτικά περιλαίμια, όπως τα καινούρια κολάρα Hilton.

Πώς γίνεται η Αποπαρασίτωση με εφαρμογή spray;

Στα νεαρά ζώα καλό είναι να γίνεται ψεκασμός ανά μήνα με spray φιπρονίλης. Ψεκάζουμε το spray βρέχοντας το σώμα του ζώου πολύ καλά μέχρι να γίνει μούσκεμα, σαν να έχει κάνει μπάνιο. Στη συνέχεια κάνουμε ελαφρύ μασάζ σε όλο το τρίχωμά του χωρίς να αφήσουμε κανένα σημείο ακάλυπτο. Δεν ψεκάζουμε ποτέ απευθείας στο πρόσωπο. Αντίθετα απλώνουμε το spray με το χέρι μας στο κεφάλι του ζώου και γύρω από τα μάτια, φορώντας πάντα μάσκα και γάντια. Μέσα σε 1-2 ώρες το spray δρα και σκοτώνει ό,τι που μπορεί να υπάρχει στο ζωάκι. 

Πώς γίνεται η Αποπαρασίτωση με εφαρμογή αμπούλας;

Στα ζώα άνω των 8 εβδομάδων μπορούμε να εφαρμόζουμε κάθε μήνα αμπούλα (spot-on προϊόν) που περιέχει αντιπαρασιτικό φάρμακο. Τοποθετούμε την αμπούλα στη ράχη του ζώου, αφού κάνουμε πρώτα μία χωρίστρα στο τρίχωμα μέχρι να δούμε το δέρμα του και απλώνουμε σταδιακά σε ευθεία γραμμή. Η αμπούλα δρα μέσα στο 24ωρο και εξαπλώνεται σε όλο το σώμα του σκύλου αντιμετωπίζοντας όλα τα εξωπαράσιτα.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την Αποπαρασίτωση;

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο και χάπια που καλύπτουν από ψύλλους και κρότωνες σε μηνιαία βάση, αλλά και χάπια με τρίμηνη προστασία. Τα χάπια πλεονεκτούν έναντι των spot-on προϊόντων στο ότι δεν είναι απαραίτητο να μην έχουμε βρέξει το τρίχωμα του ζώου μας πριν και μετά τη χρήση τους. 

Κάθε σκυλάκι άνω των 6 μηνών χρειάζεται να φοράει αντιπαρασιτικό περιλαίμιο, που το προστατεύει από τα εξωπαράσιτα. Η δράση του δεν επηρεάζεται από το εάν το τρίχωμά του είναι βρεγμένο ή από το εάν έχει κάνει μπάνιο.

Σε περίπτωση που δούμε τσιμπούρι προσκολλημένο στο σώμα του ζώου μας, απαγορεύεται να το αφαιρέσουμε με τα χέρια μας. Είναι προτιμότερο να το αφαιρέσουμε εφαρμόζοντας τοπικά ένα spot-on προϊόν και να περιμένουμε να «πέσει» από μόνο του, ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο να παραμείνει κομμάτι από το σώμα του τσιμπουριού στο ζώο μας. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης σοβαρών νοσημάτων στον άνθρωπο.

Similar Posts